Velenosi

Lidt om Velenosi

Firmaet er stiftet i 1984 af Angela og Ercole Velenosi, og er beliggende i Ascoli Piceno. I 2005 blev Paolo Garbini – en tidligere kyllingeafler – medejer, hvilket medførte mulighed for større forbedringer og investeringer. 

Attilio Pagli er husets vinkonsulent. 

Der fremstilles ca. 1.500.000 flasker om året. Huset ser sådan på det, at vin – udover at være en form for kunst – er en slags naturens ritual, idet fremstillingen i grove træk har været den samme i århundreder, måske endda årtusinder. Vinen gennemgår forandringer; udvikles fra ung til moden og sluttelig gammel. Fremstillingen starter i vingården, og fortsætter med vinifikationen i kælderen afsluttende med flaskningen af vinen – og resultatet kan først for alvor vurderes, når vinen en gang skal smages. 

Husets vineri er omkranset af vinstokke, der laver en slags naturlig afskærmning omkring det. Vinstokkene, der gror i en relativt leret jord på en bakke med moderat hældning har en optimal eksponering for sol og klima i øvrigt. En af husets andre vinmarker er beliggende på en stejlere bakke, og er knapt så eksponeret for solen. Huset tager disse forhold i betragtning og sammenholder dem med de forskellige druesorters krav og behov. 

På samme måde kræver de forskellige druesorter forskellige høsttidspunkter, nogle gange høstes der ad flere omgange på samme mark, det afhænger bl.a. af druernes modenhed, herunder sukker- og syreindhold sammenholdt med den vin, man ønsker at fremstille. På den ene side ønsker man at arbejde nutidigt og med moderne hjælpemidler – på den anden side holder man traditionerne i hævd, herunder forståelsen af vigtigheden af at høste på bestemte tidspunkter, en forskel på kun få dage kan resultere i markant anderledes vin. 

Man er ligeledes nødt til at forholde sig til, at druer fra forskellige marker er forskellige. Afhængigt af årgangen kommer der mere eller mindre af druerne fra de forskellige parceller i den færdige vin for at sikre en nogenlunde konstant kvalitet. 

Alle druer høstes manuelt – der anvendes ikke maskiner. Dertil kommer, at druerne placeres køligt – nogle endda i køleskabe – inden de hurtigst muligt bringes til vineriet. Der høstes kun morgen og sen eftermiddag, da påvirkningen fra varmen midt på dagen kan forringe kvaliteten af mosten og dermed den færdige vin. 

Vinifikationen i kælderen er også vigtig. Hér benytter Velenosi sig af moderne tekniske hjælpemidler, så druerne – og dermed den færdige vin – på bedst mulig vis kan udtrykke dels sit terroir, dels det arbejde der ligger forud for høsten. 

Alle druer presses varsomt med pneumatisk presse for at minimere ødelæggelsen af druerne. Det giver også en flottere farve i vinen. 

I gamle dage sagde man i området, at den bedste vin var at finde i de mindste tønder, og der er noget om snakken. Jo mindre tønder, jo lavere toptemperatur når vinen under gæringen. Det mener man stadig er rigtigt, samtidig med at små tønder også giver vinen en kraftigere bouquet. For at fastholde dette med moderne teknologi bruges der til flere af vinene en teknik, hvor macerationen (udblødningen af drueskind m.v. under gæringen for at udtrække farve, aromaer og tanniner) gennemføres ved computerstyret lav temperatur. 

Alle vine lagres – afhængig af druesort og vintype vurderes det, om det skal ske i rustfri ståltanke eller i træfade, ligesom størrelsen på fadene varierer. Nogle vine har rigtig godt af træfadenes påvirkning, andre vine har bedre at få frugtigheden understreget gennem lagring på ståltanke.

Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico DOC

Druesammensætning: 85% Verdicchio og 15% andre ikke-aromatiske grønne druer. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, som huset har fremstillet siden 2005, er dyrket på husets egne vinmarker i ca. 100 m’s højde over havet i den ældste, oprindelige del af markerne omkring Jesi-borgen. Jorden er relativt let i retning mod sandjord. Opbindingssystemet er Spurred Cordon, plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha., og den maksimale høst pr. vinstok er 2½ kg. 

Vinifikation: Den manuelle høst finder sted, inden druerne når at blive helt modne for at bevare friskheden i vinen. Der høstes enten tidligt om morgenen eller sent om eftermiddagen for at opnå bedst mulig mostkvalitet. Druerne opbevares koldt, indtil de bringes til vineriet. Vinen er en ”førstepres”-vin, hvor druerne presses varsomt i en pneumatisk presse for at undgå unødig beskadigelse af druerne inden gæringen. Mosten samles i køletanke, og køles ned til 5 grader, inden den overføres til rustfri ståltanke, hvor den temperaturkontrollerede gæring finder sted. Der tilsættes udvalgte gærkulturer for at sikre optimal gæring. Vinen lagres ved temperaturkontrol i rustfri ståltanke, indtil den flaskes. Normalt alkoholindhold 13%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår strågul med brillante grønne reflekser. Næsen er delikat og vedvarende med behagelig frugtighed, bl.a. mindelser om grønne æbler, honning og krydderier. Smagen er behagelig, afbalanceret, vedvarende og fyldig med en let bitter finish. Som følge af, at druerne høstes knapt modne sammenholdt med at der anvendes udvalgt gærkultur gør, at vinen opnår en helt speciel fylde og rundhed. 

Anvendelse: Vinen severes bedst ved 6 – 10 grader til forretter; fiskeretter med indtil medium fylde; retter med lyst kød og ikke for kraftig sauce; fiske- eller grøntsagsrisotto eller som velkomstglas. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives. Den kan dog udmærket lagres 3 – 4 år under de rette betingelser.

Marche Bianco IGT "Pecorino"

Druesammensætning: 100% Pecorino. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af huset siden 2006 kommer fra husets egne marker i 2-300 meters højde i Ascoli Piceno distriktet. Jorden er med varieret indhold i retning mod sandet. Opbindingssystemet er Guyot, og plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha. Der tillades et maksimalt udbytte på 2½ kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Den manuelle høst finder normalt sted i midten af september, enten tidlig morgen eller sen eftermiddag. Druerne samles i små kasser, der opbevares koldt, indtil druerne når frem til vineriet. Der anvendes kun udvalgte druer. Druerne presses varsomt for at undgå unødig skade på druerne. Straks efter presningen køles mosten ned for at fremme klaringen. Gæringen finder sted i rustfri ståltanke ved en kontrolleret temperatur på 14 – 15 grader. Vinen opbevares på ståltank ved en temperatur på ca. 10 grader indtil februar for at bevare aromaen. Normalt alkoholindhold 13%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår strågul med grønne strejf. Næsen er behagelig, intens og raffineret med mindelser om eksotiske frugter, citrusfrugter, akacie, jasminblomst, urter, havtorn og banan blandet med andre nye dufte. Smagen er frisk og et klart udtryk for Pecorino-druen. Der er en flot syre-/sødmebalance, og vinen virker alt i alt usædvanlig og imødekommende. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 10 grader som velkomstglas eller til ikke for fyldige retter med fisk eller lyst kød. Retterne må gerne være let krydrede, og vinen vil også være velegnet til orientalsk køkken. 

Dekantering: Vinen behøver ikke at blive dekanteret. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan udmærket lagres 3 – 4 år under de rette betingelser.

Falerio dei colli Ascolani DOC ” Vigna Solaria”

Druesammensætning: Blanding af Trebbiano, Passerinia og Pecorino. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, som huset har produceret siden 1996, dyrkes på en enkelt mark med excellent eksponering for solen, den er beliggende i Ascoli Piceno i 200 – 300 meters højde. Jorden er blandet med højt sandindhold. Opbindingssystemet er Guyot, og plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha. Hver vinstok tillades et maksimalt udbytte på 2½ kg druer. 

Vinifikation: Druerne høstes manuelt – normalt sidst i oktober - enten tidligt om morgenen eller sidst på eftermiddagen for at sikre optimal kvalitet. Kun fuldmodne druer anvendes. Druerne høstes i små kasser, der stilles koldt, indtil de når vineriet. Gæringen finder sted ved kontrolleret temperatur i rustfri ståltanke. I hele perioden fra gæringens start til februar holdes vinens temperatur på ca. 10 grader for at bevare aromaen. Normalt alkoholindhold 13%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klart gul med grønne strejf. Næsen er med tydelig frugt og forfinet, kompleks aroma. Smagen er behagelig, fyldig og kompleks, samtidig med at vinen bevarer en flot elegance, og vinen vil charmere de fleste med sin imødekommenhed. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 10 – 12 grader til relativt fyldige retter med fisk eller lyst kød – gerne med sauce. Den vil f.eks. være et rigtig godt valg til Bouillabaise, paella eller lignende. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan udmærket lagres 4 – 6 år under de rette betingelser.

Marche Pecorino IGT "Reve"

Druesammensætning: 100% Pecorino. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, som Velenosi har fremstillet siden 1991 (tidligere dog med Chardonnay), er dyrket på husets egne vinmarker i kommunerne Ascoli Piceno og Castel di Lama. Markerne vender mod nord, og er beliggende i ca. 200 m’s højde. Jordbunden er overvejende kalkholdig lerjord. Opbindingssystemet er Guyot; plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha., og udbyttet begrænses til maksimalt 2 kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Druerne høstes manuelt enten tidlig morgen eller sen eftermiddag i små kasser, der opbevares køligt, indtil de bringes til vineriet. Druerne afstilkes inden de presses meget forsigtigt. Efter en kort, kold gæring med skindet, presses druerne varsomt. Mosten gæres indledningsvis i rustfri ståltanke, indtil alkoholindholdet er ca. 2%, derefter overføres mosten til franske egebarriques fra forskellige fabrikanter. Hér gæres vinen færdig, mens den dagligt omrøres. Efter endt gæring føres vinen retur til ståltankene, hvor den lagrer i 4 måneder på det fine bundfald, inden den igen hældes på egefadene, hvor den lagrer i 12 måneder. Afslutningsvis blandes vinen i ståltanke, og afhængig af årgangen kan den lagre videre hér nogle måneder, inden den flaskes. Normalt alkoholindhold 14%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår strågul med gyldne strejf. Næsen er kompleks med citrusfrugter og vanille i perfekt harmoni med påvirkningen fra egefadene. Smagen viser en flot struktur og bekræfter duftindtrykkene. Eftersmagen er intens og vedvarende. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 10 – 12 grader til fyldige retter med fisk eller lyst kød, meget gerne fjerkræ. Også meget velegnet til risotto med svampe eller skaldyr, gerne med dressing eller sauce. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, men kan udmærket gemmes 4 – 6 år under de rette betingelser.

Passerina Brut

Druesammensætning: 100% Passerina. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin er dyrket på husets egne marker i Ascoli Piceno i Marche-regionen. Jordbunden er mikset, tenderende til sandet, og markerne er beliggende 2-300 meter over havet. Opbindingsformen er Guyot, og udbyttet pr. vinstok holdes nede på ca. 1,5 kg svarende til 8 tons druer pr. ha. 

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i kasser, der rummer maksimalt 20 kg, og presses umiddelbart efter høst for at sikre optimal mostkvalitet. Vinen laves indledningsvis som en almindelig hvidvin på ståltank, hvorefter vinen lagres på bundfaldet (sur lie) i ca. 3 måneder, inden man overgår til Charmat-metoden, der betyder andengæring på lukket tank, hvilket giver : kuldioxid (bobler) i vinen. Normalt alkoholindhold 12%. 

Vinbeskrivelse: Passerina-druen er aromatisk og syreholdig, hvilket gør den særligt velegnet til mousserende vine. Vinen, der fremstilles, har en fin og vedvarende boblen, næsten cremet og silkeagtig i teksturen. Vinen fremstår lyst gul med grønlige strejf og vedvarende bobler. Aromaen er en kombination af bløde frugtagtige nuancer og friske blomsternoter. Dertil er aromaen intens og fin med mindelser om akacieblomster og hvide frugter samt fersken og citron. Smagen er citrusagtig med frugtnoter, bløde nuancer af brødkrumme og hvide blomster sammen med friskhed og fylde. Smagen danner en dejlig kontrast til blødheden i vinen. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst køleskabskold som velkomstdrink; til afskåret pålæg, grøntsagsretter og retter med lyst kød. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering. 

Lagring: Vinen er drikkeklar ved frigivelsen, men kan under de rette betingelser lagres i 4 – 6 år.

Velenosi Brut

Druesammensætning: Blanding af Chardonnay og Pinot Noir. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af Velenosi siden 1991, er dyrket på husets egne marker i Ascoli Piceno. Markerne er beliggende i ca. 200 m’s højde, og jordbunden er blandet, overvejende sandholdig. Opbindingssystemet er Guyot; plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha, og høstudbyttet begrænses til maksimalt 2½ kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Druerne håndplukkes enten morgen eller sen eftermiddag i små kasser, der opbevares koldt, inden de bringes til vineriet. Efter afstilkningen presses druerne varsomt, hvorefter mosten gærer i rustfri ståltanke ved kontrolleret temperatur i 10 dage. Kun saften fra Pinot Noir-druerne bruges, skindet fjernes med det samme for at undgå farvning af mosten. Basis-vinene (Chardonnay og Pinot Noir) blandes derefter, og der tilsættes gærkultur og rørsukker, hvorefter vinen kommes på flaske. Vinen behandles fuldstændigt som en Champagne: Den gennemgår en langsom andengæring på flaske. Vinen forbliver i flasken – og dermed i kontakt med gær og det fine bundfald – i 36 måneder. Derefter gennemgår den ”pointage” og ”remuage”, hvorunder flaskerne gradvis vendes med bunden i vejret i specielle reoler; bundfaldet fjernes efter nedfrysning af flaskehalsen, inden flasken efterfyldes med ”liquer d’expédition. Normalt alkoholindhold 12,5%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår klart strågul med fine, vedvarende bobler. Næsen er intens, fin og velduftende med strejf af ristet toast, hvide ribs og stikkelsbær – en god balance mellem vitalitet og alkoholindhold. Smagen er fløjlsblød og lang med krydrede, frugtige strejf, der gør vinen sofistikeret med en rig, charmerende smag uden at være for brusende. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 5 grader som aperitif, til forretter – eller gennem hele måltidet. Klassikeren er vel nok til hummer og andet godt skaldyr, men ”Champagne” er kendt for at kunne bruges som ledsager til alle retter, selv om jeg nok ville fravælge vildt og de tungeste gryderetter. 

Dekantering: Vinen skal ikke dekanteres. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan dog udmærket lagres 6 – 8 år under de rette betingelser.

Velenosi Brut "The Rose"

Druesammensætning: Blanding af Pinot Noir og Chardonnay.  

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af Velenosi siden 2003, er dyrket på husets egne marker i Ascoli Piceno. Markerne er beliggende i ca. 20 m’s højde. Jordbunden er blandet, hovedsageligt lerjord, med naturligt indhold af mineraler og mikroelementer. Opbindingssystemet er Guyot; plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha., og udbyttet begrænses til maksimalt 2½ kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, når de har den rette balance mellem syre og sukker, specielt syrekvaliteten er vigtig. De plukkes morgen eller sen eftermiddag i små kasser, der opbevares i køleskab, indtil de bringes til vineriet. Efter afstilkning presses druerne varsomt i en pneumatisk presse; 1. og 2. pres adskilles. Mosten køles ned for at stabilisere den. Skindet fjernes fra mosten, så snart mosten har den rette farve – normalt efter ca. 12 timer. På samme tidspunkt tilsættes udvalgt gærkultur, og mosten gæres under temperaturkontrol i rustfri ståltanke. Efter blandingen af Cuvéen flaskes vinen i maj efter tilsætning af ”liguére di tirage”, hvorefter andengæringen finder sted i flasken. Vinen lagres i temperaturkontrollerede rum i 36 måneder, hvorefter de gradvist rejses til lodret med bunden i vejret, inden bundfaldet fjernes efter lynfrysning af flaskehalsen. Flaskerne efterfyldes slutteligt med ”liquer d’expédition”. Således er der tale om den klassiske metode for fremstilling af Champagne, hvilket vinen jo af geografiske årsager ikke må kaldes. Normalt alkoholindhold 12,5%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår elegant i farven med rosa skær. Næsen er intens, tæt og har noter af kirsebær, blomster og krydderier, man fornemmer ligeledes den fine gærduft. Vinen har en god struktur, smagen er vedvarende og harmonisk med mindelser om blomster og frugt med et strejf af tobak. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 5 grader som aperitif, et godt ”hyggeglas” eller evt. som vinen gennem hele måltidet. Utraditionel på grund af den flotte rødlige farve, men et virkeligt flot glas vin. 

Dekantering: Vinen skal ikke dekanteres. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men holder udmærket 6 – 8 år under de rette betingelser.

Montepulciano d'Abruzzo DOC

Druesammensætning: 100% Montepulciano. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af Velenosi siden 2005, er på marker i Abruzzo-distriktet. Markerne er beliggende i 200 – 300 m’s højde, og jordbunden er overvejende leret. Opbindingsmetoden er pergola, og plantetætheden er 1.600 vinstokke pr. ha. Der tillades et maksimalt udbytte på 8 kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Der høstes manuelt i perioden fra midten af september til oktober, og druerne sorteres herunder. Druerne afstilkes inden den varsomme presning. Efter presningen gæres saften med skindet i ca. 20 dage, hvorefter vinen overføres til rustfrie ståltanke for at gære færdig og for at blive stabiliseret. Normalt alkoholindhold 13%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød med purpur-strejf. Næsen er frisk med en mindelse om røde bær, og smagen er frisk og frugtig, behagelig og blød. 

Anvendelse: Vinen er en ganske udmærket ”dagligdags-vin”, der vil være et godt valg til ikke for komplicerede retter – prøv den f.eks. til forretter, dagligdags pastaretter, pizza – eller afkølet til retter med lyst kød. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering, men vil udvikle sig lidt i glasset. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan udmærket holde sig 3 – 4 år under de rette betingelser.

Rosso Piceno Superiore DOC "Brecciarolo"

Druesammensætning: Blanding af Montepulciano og Sangiovese. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af Velenosi siden 1986, er dyrket på firmaets egne vinmarker i kommunerne Offida og Ascoli Piceno. Markerne er beliggende i 200 – 300 m’s højde; jordbunden er kalkholdig ler i Offida og mikset med overvægt af sand i Ascoli Piceno. Opbindingssystemet er Guyot; plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha., og udbyttet begrænses til maksimalt 2 kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Den manuelle høst finder normalt sted i midten af oktober. Kun udvalgte druer plukkes morgen eller sen eftermiddag for at sikre optimal mostkvalitet. De indsamles i små kasser, der anbringes køligt, indtil de bringes til vineriet. Druerne afstilkes inden presningen. Efter presningen kommes mosten på 20.000 liters rustfri ståltanke, hvor den gæres under temperaturkontrol. Tankene er forsynet med ”pump-over” system, der fører den gærende most op i toppen af tanken, hvor den hældes ud over den opstegne ”hat” (drueskind m.v.) for optimal udtrækning af farve, aroma og tanniner. Denne gæring med maceration (udblødning) varer ca. 20 dage, hvorefter vinen kommes på brugte fade fra fremstillingen af Roggio del Filare og Ludi. Normalt alkoholindhold 13,5%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød med strejf af granatrød. Næsen er intens og typisk med strejf af vanille. Smagen er varm, langvarig og fyldig med kompleksitet, der gør vinen til en forfinet og karismatisk vin. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 16 – 18 grader til relativt fyldige retter, f.eks. kød- og svamperisotto, grillmad, gryderetter og lignende. Kan også anvendes til ikke for stærkt smagende oste. 

Dekantering: Vinen har godt af dekantering i sine unge år. Hæld den meget gerne om 1 -2 time inden brug, og sæt prop i flasken igen. Alternativt hældes vinen på karaffel ½ -1 time inden servering. 

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vinder ved endnu 1 års lagring, og kan udmærket holde 5 – 7 år under de rette betingelser.

Rosso Piceno Superiore DOC "Brecciarolo Gold"

Druesammensætning: Blanding af Montepulciano og Sangiovese. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin hvis første årgang var 2003 - er dyrket på husets egne marker i Offida- og Ascoli Picenokommunerne. Markerne er beliggende 2-300 m over havet, og marken i overvejende ler med kalk/mergel i Offida, mens den i Ascoli Piceno er mere mikset i retning mod sandet. Der er tilplantet med 5.000 vinstokke pr. ha., opbindingsmetoden er Guyot, og der tillades et maksimalt udbytte på 2 kg druer pr. stok.  

Vinifikation: Druerne høstes manuelt enten tidlig morgen eller sen eftermiddag, normalt midt i oktober. De indsamles i små kasser, der placeres køligt, indtil de når kælderen. Klaserne afstilkes inden presningen. Efter presningen kommes mosten i en speciel tank ”Gioiello”, der er en cylindrisk gæringstank, der bryder ”hatten” (samlingen af skaller, kerner m.v.) blødt og kontinuerligt med sigte på optimal udtrækning af farve, tanniner og smag. Det skyldes til dels en større kontakt mellem mosten og drueskindets overflade, samt en deraf følgende koncentration af polyfenoler, der især giver mere farve. Macerationen (udblødningen/kontakten mellem skind og den øvrige most) er 35 – 40 dage. Efter gæring lagres vinen 2 år på nye barriques. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår granatrød med lilla strejf. Aromaen/ bouqueten er intens og drueagtig med strejf af vanille og rød frugt. Smagen er fyldig og vedvarende med mindelser om ribs, tobak, lakrids, kanel og muskatnød. Der er tale om en mættende og behagelig vin, der fylder munden godt. 

Anvendelse: Vinen er ideel som ledsager til retter med ovnbagt pasta, pasta med vildt – eller vildt i øvrigt, sammenkogte retter, spareribs og moden ost. 

Dekantering: Vinen vinder klart ved dekantering i sine unge år. Drikkes den indenfor de første ca. 4 år, må den meget gerne hældes om et par timer inden servering. 

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, men lagringspotentialet er 8 – 10 år under de rette betingelser.

Rosso Piceno Superiore DOC "Roggil del Filare"

Druesammensætning: Blanding af Montepulciano og Sangiovese. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af Velenosi siden 1993, kommer fra husets egne vinmarker i kommmunerne Offida og Ascoli Piceno. Markerne er beliggende i ca. 200 m’s højde, og jordbunden er kalkholdig lerjord i Offida og mikset, overvejende sandholdig i Ascoli Piceno. Opbindingssystemet er Guyot; plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha og udbyttet begrænses til maksimalt 1½ kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Den manuelle høst finder normalt sted midt i oktober. Druerne plukkes morgen eller sen eftermiddag i små kasser, der opbevares køligt, indtil de bringes til vineriet. Druerne afstilkes og presses, hvorefter mosten kommes i 10.000 liters rustfri ståltanke, hvor gæringen finder sted under temperaturkontrol. Tankene er forsynet med et ”pump-over” system, og under gæringen pumpes saften kontinuerligt over ”hatten” (opstegen masse af drueskind m.v.) for at fremme macerationen (udblødning af skind m.v. for at optimere udtrækning af farve, aromaer og tanniner). Denne proces varer ca. 20 dage. Efter gæringen kommes vinen på nye franske egefade fra forskellige producenter. Hér modnes den i ca. 18 måneder, inden den blandes i ståltanke og flaskes efter stabilisationen. Normalt alkoholindhold 13,5%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød med strejf af granatrødme. Næsen er intens og elegant med frugtigt krydderi og et strejf af brombær og kirsebær samt undertoner af fadlagringen. Smagen er kødfuld med rige tanniner – fløjlsblød med lige det rigtige forhold mellem frugtighed og tannin. Varm og vedvarende, fyldig og i god balance, dette er en virkelig kompleks vin. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 18 grader til fyldige retter. Den er en flot ledsager til det bedste røde kød, grillmad, gode sammenkogte retter og næsten al ost. Prøv den også meget gerne til vildt – specielt hvis vinen har fået nogle år på bagen. 

Dekantering: Vinen må meget gerne dekanteres i sine unge år. Drikkes den indenfor de første 5 år, kan den med fordel hældes gennem en tragt/si over i et litermål og tilbage på flasken, der proppes igen, ca. 5 timer inden brug. Alternativt kan den hældes på karaffel ca. 1 time inden brug. 

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vinder klart i løbet af 1 - 3 år, og kan udmærket gemmes 10 – 12 år under de rette betingelser.

Marche Rosso IGT "Ludi"

Druesammensætning: Blanding af Montepulciano, Cabernet Sauvignon, Merlot og Shiraz. 

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin, der har været fremstillet af Velenosi siden 1998, er dyrket på husets egne vinmarker i kommunerne Offida og Castel di Lama. Jorden er kalkholdig lerjord; opbindingssystemet er ”trained Cordon”; plantetætheden er 5.000 vinstokke pr. ha., og udbyttet begrænses til maksimalt 1½ kg druer pr. vinstok. 

Vinifikation: Den manuelle høst finder normalt sted i midten af oktober, og der høstes enten morgen eller sen eftermiddag i små kasser, der opbevares køligt, indtil de bringes til vineriet. Druerne afstilkes og presses, inden mosten kommes i 20.000 liters rustfri ståltanke, hvor den gæres under temperaturkontrol ved 26 – 28 grader i ca. 20 – 25 dage. Hérunder sørger et ”pump-over” system i tankene for, at den opstegne ”hat” af drueskind m.v. kontinuerligt overhældes med most fra bunden af tanken for at fremme udtrækningen af farve, aromaer og tanniner. Efter gæringen kommes vinen på nye franske ege-barriques fra forskellige producenter, og modnes hér i ca. 18 måneder. Slutteligt blandes vinen på ståltanke, og flaskes efter stabilisationen. Normalt alkoholindhold 14%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår dybt rubinrød. Næsen har gennemtrængende, vedvarende aromaer af modne, kødfulde frugter som f.eks. kirsebær og brombær samt strejf af grafit og lakrids. Smagen er markant men alligevel blød – vedvarende med en meget sikker karakter, der rundes afrundes af bløde tanniner. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved ca. 18 grader til de bedste kødretter som f.eks. grydestege, vildt, grillmad, fyldige sammenkogte retter, risottoer med kød og svampe samt til ostebordet. 

Dekantering: Man snyder sig selv for en endnu bedre vinoplevelse, hvis man ikke dekanterer vinen i dens unge år. Drikkes vinen indenfor 5 år fra høståret, er det en god ide at hælde den gennem en tragt/si over i et litermål eller lignende og retur i flasken, der proppes til igen 5 – 6 timer inden brug. Alternativt kan vinen hældes på karaffel ca. 1 time inden brug. 

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vinder klart ved lagring i yderligere 2 – 3 år, hvilket runder den af. Vinen kan lagres 8 – 10 år under de rette betingelser.

Vino e Visciole

I ”gamle dage” blev vin lavet af surkirsebær anvendt til at lave robust og tanninholdig vin mere behagelig.  Vinen blev med tiden betragtet som en feminin vin til ære for kvinderne og på grund af dens aromaer, blødhed og rundhed. I dag bliver vinen betragtet som en meditationsvin – en vin man nyder i gode venners lag, mens man oplever en fortabt og genfunden smag. 

Vinen kaldes også ”Visciolato” eller oftere ”Vino di Visciole”. Marche-distriktet har en tradition for at tilsætte aroma til vin, der strækker sig tilbage til middelalderens aristokrati til i dag. Hovedområderne for denne form for vinproduktion er kommunerne Candiano og Pergola i omegnen af Pesaro og Castelli di Jesi nær ved Ancona. Opskrifterne varierer fra sted til sted og fra producent til producent. 

Basisingrediensen i ”Vino di Visciole” er surkirsebær (Visciola), en oprindelig, vild kirsebærsort (Prunus cerasus) – et dybt rødt og let surt kirsebær. Disse kirsebær høstes, når de er korrekt modne, i juli måned, hvorefter de trækker i sukker – nogle af kirsebærrene presses, inden de lægges i sukkeret. Denne blanding omrøres nogle dage, hvorefter den dannede lage filtreres, og man har nu en sirup med høj sukkerkoncentration og kraftig kirsebærsmag. 

Denne ”kirsebærsirup” blandes herefter med vin, hvorefter der – på grund af det tilførte sukker til vinen – starter en andengæring, hvorunder der sker en integration af vin og sirup, man kan næsten tale om en ”ripasso-proces”. Gæringen stoppes ved ca. 14% alkohol, og det resterende sukkerindhold giver en meget behagelig, sødlig vin. 

I denne udgave er vinen, der anvendes ”Lacrima di Morro d’Alba” DOC fremstillet på 100% Lacrima di Morro d’Alba-druer fra Velenosis egne marker i Marcelli (Ancona). Udbyttet holdes nede på 2 kg druer pr. vinstok. Druerne afstilkes inden presning, efter presning gæres vinen i ståltanke under temperaturkontrol med skindkontakt i ca. 20 dage. 

”Visciole” fremstår dybt rubinrød; den har en intens, behagelig, vedvarende duft – som var den lige lavet – af jordbær, hindbær, modne vilde bær, marmelade og strejf af fersken og moden pære. Smagen er ganske blød, vedvarende uden at tabe friskheden. Vinen er fyldig og har et godt forhold mellem sødme og syre. Vinen fremstår meget frugtig med friske, modne vilde bær, blomster, blåbær og kirsebær – alligevel er der en balance i vinen, så den ikke fremstår som tung dessertvin. Det er en vin, der frister til at tage et glas mere, og et glas mere, og…… 

Vinen serveres afkølet til 10 – 12 grader til f.eks. tærter og frugtpier – eller prøv den til den danske klassiker ris a la mande………. 

Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, men har et lagringspotentiale på 4 – 5 år under de rette betingelser.

Vino e Visciole Selezione

I ”gamle dage” blev vin lavet af surkirsebær anvendt til at lave robust og tanninholdig vin mere behagelig.  Vinen blev med tiden betragtet som en feminin vin til ære for kvinderne og på grund af dens aromaer, blødhed og rundhed. I dag bliver vinen betragtet som en meditationsvin – en vin man nyder i gode venners lag, mens man oplever en fortabt og genfunden smag. 

Vinen kaldes også ”Visciolato” eller oftere ”Vino di Visciole”. Marche-distriktet har en tradition for at tilsætte aroma til vin, der strækker sig tilbage til middelalderens aristokrati til i dag. Hovedområderne for denne form for vinproduktion er kommunerne Candiano og Pergola i omegnen af Pesaro og Castelli di Jesi nær ved Ancona. Opskrifterne varierer fra sted til sted og fra producent til producent. 

Basisingrediensen i ”Vino di Visciole” er surkirsebær (Visciola), en oprindelig, vild kirsebærsort (Prunus cerasus) – et dybt rødt og let surt kirsebær. Disse kirsebær høstes, når de er korrekt modne, i juli måned, hvorefter de trækker i sukker – nogle af kirsebærrene presses, inden de lægges i sukkeret. Denne blanding omrøres nogle dage, hvorefter den dannede lage filtreres, og man har nu en sirup med høj sukkerkoncentration og kraftig kirsebærsmag. 

Denne ”kirsebærsirup” blandes herefter med vin, hvorefter der – på grund af det tilførte sukker til vinen – starter en andengæring, hvorunder der sker en integration af vin og sirup, man kan næsten tale om en ”ripasso-proces”. Gæringen stoppes ved ca. 14% alkohol, og det resterende sukkerindhold giver en meget behagelig, sødlig vin. 

I denne udgave er vinen, der anvendes ”Lacrima di Morro d’Alba Superiore ” DOC fremstillet på 100% Lacrima di Morro d’Alba-druer fra Velenosis egne marker i Marcelli (Ancona). Udbyttet holdes nede på 1½ kg druer pr. vinstok. Druerne afstilkes inden presning, efter presning gæres vinen i ståltanke under temperaturkontrol med skindkontakt i ca. 20 dage. 

”Visciole” fremstår dybt rubinrød; den har en intens, behagelig, vedvarende duft – som var den lige lavet – af jordbær, hindbær, modne vilde bær, marmelade og strejf af fersken og moden pære. Smagen er ganske blød, vedvarende uden at tabe friskheden. Vinen er fyldig og har et godt forhold mellem sødme og syre. Vinen fremstår meget frugtig med friske, modne vilde bær, blomster, blåbær og kirsebær – alligevel er der en balance i vinen, så den ikke fremstår som tung dessertvin. Det er en vin, der frister til at tage et glas mere, og et glas mere, og…… 

Vinen serveres afkølet til 10 – 12 grader til f.eks. tærter og frugtpier – eller prøv den til den danske klassiker ris a la mande………. 

Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, men har et lagringspotentiale på 4 – 5 år under de rette betingelser.