Lorenzo Begali

Information om huset Lorenzo Begali

Begalis vineri er beliggende i det charmerende Valpolicella-område, nærmere betegnet mellem Pedemonte og bjergene ved Castelrotto – og samtidig i nærheden af Verona og Garda-søen. 

Siden starten af det 20. århundrede har familien dyrket vin, og erfaringer, filosofi og syn på kvalitet er gået i arv fra generation til generation, og i dag er huset Begali et af de mest velestimerede – hvilket også kan konstateres ved, at Begali (sammen med Venturini) på grund af kvaliteten i produkterne er blevet inviteret med i ”Amarone-familien”. 

Giordano – faderen til den nuværende ejer, Lorenzo – startede vinproduktionen omkring 2. verdenskrig, og Lorenzo og hans hustru, Adriana, solgte deres første flaske vin i 1986. Nu er også Lorenzos datter, Tiliana og hans søn, Giordano, aktivt involverede i produktion og markedsføring af husets vine. 

Huset råder over ca. 10 ha. vinmarker, primært beliggende i nærheden af vineriet, men der er også for nyligt tilkøbt ca. 2 ha. på Monte Masua. Vinmarkerne er omgivet af kirsebærtræer og oliven.  

Den lille landsby Cengia har navnet fra de små klippestykker på bjergets side. Jordbunden er hovedårsagen til, at vinene fra huset er så rige på aromaer med typiske smage fra det frugtbare land, ligesom de tydeligt afspejler terroiret.  

Der lægges meget vægt på at være meget omhyggelige i vinifikationen lige fra vinmark til kælder, og man er ikke bange for at holde traditionerne i hævd – samtidig med, at man, f.eks. med vinen Tigiolo, også har interesse i at produktudvikle. 

Huset anvender langt overvejende de traditionelle Valpolicella-druer Corvina, Corvinone, Rondinella – og der findes også plads til andre ikke-aromatiske blå druer.

Valpolicella Classico DOC

Druesammensætning: 65% Corvina, 30% Rondinella og 5% andre ikke aromatiske røde druer.

Dyrkningsfakta: Vinen er den daglige vin fra distriktet, og fremstilles normalt af samme druesammensætning som Amaronerne men fra yngre stokke. Alle druer, der anvendes til husets vine, kommer fra husets egne marker forskellige steder på ejendommen. Selv om det er husets basisvin, er der stadig tale om en rigtig ærketypisk repræsentant for Valpolicella, og man begrænser f.eks. høstudbyttet til pænt under det tilladte maksimale udbytte.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt, når de er optimalt modne m.h.t. sukkerindhold, syreniveau m.v. Druerne indsamles i små kasser, og bringes direkte til vineriet, hvor de efter afstilkning presses let og efterfølgende gæres under temperaturkontrol i ståltanke. Vinen lagres efterfølgende i ståltanke indtil den flaskes for at bevare friskheden og frugtigheden i vinen. Normalt alkoholindhold ca. 12,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød med strejf af kirsebærfarve. Duften er frisk, sød, behagelig og frugtig med mindelser om kirsebær. Smagen er let og blød med en smule bitterhed i eftersmagen, mens vinen er ung.

Anvendelse: Serveres bedst ved en temperatur på 14 - 16 grader til næsten alle retter, dog helst til relativt lette retter som pasta, pizza, antiapasti, lasagne o.s.v. - men kan også serveres til hovedretter med hvidt kød eller fyldige fiskeretter.

Dekantering: Vinen har rigtig godt af at blive hældt om lidt inden brug i sine unge år, men behøver ingen egentlig dekantering.

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, og har et lagringspotentiale på 4 - 5 år under de rette vilkår.

 

Valpolicella Classico Superiore DOC Ripasso "Vigneto la Cengia"

Druesammensætning: 65% Corvina; 30% Rondinella; 5% andre ikke aromatiske blå druer.

Dyrkningsfakta: Druerne kommer fra husets egne marker forskellige steder på ejendommen, og der anvendes både Guyot- og Pergolaopbinding. Der høstes grønt, og der kunstvandes kun, hvis det er absolut nødvendigt.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser, og bringes straks efter til vineriet, hvor de efter afstilkning presses og gæres i ståltank. Vinen er ”storebror” til Valpolicella, og har en højere alkoholprocent. Vinen er en ”ripasso-vin”, hvilket betyder, at den færdiggærede Valpolicella hældes på fade indeholdende rester/vin fra Amaronefremstillingen foråret efter høsten. På disse fade starter en andengæring, hvorunder Valpolicellaen tilføres noget af Amaronens duft, smag og fylde. Vinen lagrer efter gæring mindst 1 år i store egefade, inden den efter nogle måneder på flaske frigives til salg. Normalt alkoholindhold 13,5%

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød med granatrøde strejf. Aromaen er vinøs og intensiv. Smagen er tør og blød.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved en temperatur på 18 - 20 grader til mange forskellige hovedretter, specielt velegnet til retter med rødt kød.

Dekantering: Vinen har absolut godt af at blive dekanteret en times tid inden brug i sine første 4 - 5 år.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men bliver kun bedre de første 1 - 2 år, og har et lagringspotentiale på 6 - 8 år under de rette betingelser.

Veneto Rosso IGT "Tigiolo"

Druesammensætning: 45% Corvina; 45% Cabernet Sauvignon; 5% Rondinella, 5% Merlot.

Dyrkningsfakta: Vinen er en rødvin med klassifikationen IGT på grund af druesammensætningen, hvori der indgår ikke traditionelle druer. På ejendommen er der jordstykker, der er fundet særligt velegnede til dyrkning af Cabernet Sauvignon og Merlot, og alle druer dyrkes på ejendommen. Der anvendes både Guyot- og Pergolaopbinding. Der høstes grønt i løbet af sommeren, og der kunstvandes kun, hvis det er absolut nødvendigt.

Vinifikation: Druerne udvælges nøje i forbindelse med høsten, og tørres i månederne september og oktober inden presning. Det er den nye generations vin opkaldt efter de 3 skabere TIliana, GIOrdano og LOrenzo. I vinen tilføres den lokale hoveddrue Corvina interessante duft- og smagsnuancer fra de internationalt mere kendte druer Cabernet Sauvignon og Merlot. Det er ikke normalt andre steder i verden at tørre Cabernet Sauvignon og Merlot, men det fremhæver på glimrende vis i denne vin disse druers karakteristika samtidig med at det giver en ny variant af de passitovine (vine fremstillet på tørrede druer), som Valpolicella er berømt for. Efter gæring lagres vinen mindst 2 år på tonneaux-fade, inden den efter nogle måneders lagring på flaske frigives til salg. Normalt alkoholindhold 14,5%

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår mørkt rubinrød med gradvis overgang til granatrød med alderen. Aromaen er intens og krydret, mens smagen er kraftig, blød og tør.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 18 - 20 grader til kraftige hovedretter - gerne med mørkt kød og/eller fyldig sauce.

Dekantering: Vinen vinder i sine første 3 - 4 år markant ved dekantering/omhældning, jo yngre, jo længere tid før servering.

Lagring: Vinen kan udmærket drikkes ved frigivelsen, men bliver kun bedre de første 1 - 2 år, og har et lagringspotentiale på 10 - 15 år under de rette betingelser.

Amarone della Valpolicella Classico DOC

Druesammensætning: 65% Corvina; 30% Rondinella og 5% andre ikke aromatiske blå druer.

Dyrkningsfakta: Kommer fra husets egne marker forskellige steder på ejendommen. Opbinding er henholdsvis Guyot og Pergola. Der høstes grønt i løbet af sommeren. Der kunstvandes kun, hvis det er absolut nødvendigt. 

Vinifikation: Klaserne udvælges nøje og sorteres 2 gange i forbindelse med høsten i september/oktober: Første gang i vinmarken, hvor man bl.a. kontrollerer modenhed; dernæst en andensortering i vineriet, hvor man kontrollerer sundhedstilstand samt at druerne er hele, idet revnede druer let angribes af råd. Derefter lægges de til tørre i ét lag i små kasser i velventilerede rum, hvor det er muligt at styre både luftfugtighed og temperatur. Kasserne med druer gennemgås jævnligt for at sikre at druerne holder kvaliteten, og at der ikke er råd i dem, og ikke egnede drueklaser fjernes. De tørrede druer presses i januar, hvorefter gæringen finder sted. Efter gæring lagres vinen 3 - 4 år i store (2000 liter) egetræsfade samt tonneaux. Efter lagringen blandes vinen, inden den efter nogle måneders flaskelagring frigives til salg. Normalt alkoholindhold 15,5%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår granatrød. Aromaen er intens, æterisk og krydret. Smagen er blød, tør, varm og fyldig og kraftig. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 18 - 20 grader i store glas som ledsager til hovedretter som f.eks. steg, vildt, grillkød og andre fyldige kødretter.

Dekantering: Vinen bør så absolut dekanteres i de første 6 - 8 års levealder, jo yngre jo længere tid før brug.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men udvikler sig positivt de første 2 - 3 år, og har et lagringspotentiale på 12 - 15 år under de rette betingelser.

Amarone della Valpolicella Classico DOC "Monte Ca'Bianca"

Druesammensætning: 40% Corvina, 35% Corvinone, 20% Rondinella, 5% Oseleta.

Dyrkningsfakta: Denne Amarone er en ”enkeltmarks-vin” fra Monte Ca’ Bianca-vinmarkstykkerne beliggende ovenfor byen Cengia ca. ½ km fra vineriet. Der anvendes Pergola-opbinding, og udbyttet begrænses kraftigt, bl.a. ved grøn høst i løbet af sommeren. Der kunstvandes kun, hvis det er absolut nødvendigt.

Vinifikation: Amarone fremstilles af tørrede druer, der er høstet i september/oktober. Kun de bedste klaser udvælges i marken under hensyntagen til modenhed, sukkerindhold og klasens form. Der finder en yderligere sortering sted i vineriet, hvor klasernes sundhedstilstand kontrolleres, ligesom det sikres, at druerne er nået hele frem til vineriet, idet revnede druer meget let angribes af råd. Derefter lægges druerne til tørre i ét lag i små kasser i velventilerede rum, hvor både luftfugtighed og temperatur kan justeres. Under tørringen tilses druerne jævnligt for at sikre, at sundhedstilstanden er i orden, og at der ikke er råd i druerne - ikke egnede druer fjernes. Druerne tørres indtil januar/februar, hvorefter de tørrede druer presses og gæres. Efter gæringen lagres vinen ca. 4 år i store (2000 liter) egefade samt barriques (225 liter). Efter lagring blandes vinen, inden den fyldes på flaske, hvori den lagrer yderligere 8 måneder, inden den frigives til salg. Normalt alkoholindhold 15,5%.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår granatrød. Aromaen er intens, æterisk og krydret. Smagen er blød, tør, varm, fyldig og kraftig.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 18 - 20 grader til hovedretter med steg, vildt, grillkød og andre fyldige kødretter.

Dekantering: Vinen bør helt klart dekanteres/omhældes i de første 6 - 8 års levealder, jo yngre jo længere tid før brug.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men udvikler sig positivt de første 3 - 4 år, og har et lagringspotentiale på 15 - 20 år under de rette betingelser.

Recioto della Valpolicella Classico DOC

Denne vintype, der i hundredvis af år har været fremstillet i området, har sit navn efter ordet ”Recia”, der på den lokale dialekt betyder ”øre” – hvilket henviser til toppen af drueklasen, hvor druerne får mest sol, og dermed bliver mest modne. 

Druesammensætning: 65% Corvina, 30% Rondinella og 5% andre ikke-aromatiske blå druer. 

Dyrkningsfakta: Alle anvendte druer kommer fra ejendommens egne druer høstet forskellige steder på ejendommen. Der anvendes både Guyot- og Pergolaopbinding. Udbyttet begrænses ved grøn høst i løbet af sommeren, og der kunstvandes kun, hvis det er absolut nødvendigt. 

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små kasser, og tørres i ét lag indtil februar i velventilerede rum. Efter tørringen presses de druer, der næsten er blevet til rosiner, hvorefter mosten gæres under temperaturkontrol. Gæringen stopper af sig selv grundet en kombination af koncentration, sukkerindhold og alkohol. Efter gæring lagres vinen 10 – 12 måneder i tonneaux af egetræ. Normalt alkoholindhold 13,5 – 14%. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår mørkt rubinrød – skiftende til granatrød med alderen. Aromaen er intens, let frugtig og let krydret. Smagen er varm, sød, fyldig, blød og harmonisk. 

Anvendelse: Serveres bedst ved en temperatur på 10 - 12 grader til kage, frugt og bær, chokolade, oste med smag – eller bare for sig selv……. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering. 

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket ved frigivelsen, men kan udmærket holde 8 – 10 år under de rette betingelser.