Tenuta Sant'Antonio

Tenuta Sant'Antonios historie

Tenuta Sant’Antonios historie går ganske langt tilbage i tiden: Selv inden købet af vineriet i Mezzane havde familien gennem ca. 40 år opnået dybtgående kendskab til vinfremstilling i området gennem ejerskab og drift af vinmarker i San Zeno di Colognola ai Colli. 

Navnet ”Tenuta Sant’Antonio” blev valgt som en hyldest til faderen, Antonio Castagnedi, som var en af stifterne af Cantina Sociale di Colognola ai Colli – en naturlig aftager af vingårdens druer – og faderen var en af de første til virkelig at have tro på områdets muligheder. I dag er hele familien involveret i at drive forretningen, og de 4 brødre, Armando, Tiziano, Massimo og Paolo har hver især deres specielle arbejdsopgaver m.h.t. vinmarker, omkringliggende land, kældre, marketing og PR. De deles om arbejdet, og der er ikke nogen streng opdeling af den enkeltes arbejdsopgaver. 

Tenuta Sant’Antonios vendepunkt sidst i 1980’erne var ikke nogen nem øvelse, blandt andet fordi det indebar, at faderen skulle overbevises om, at man skulle gå helt nye og mere krævende veje i vinfremstillingen. Man begyndte at trække på den langvarige erfaring som tekniske konsulenter for kooperativets planteskole i Rauscedo med opgaven at etablere nye muligheder for store kompagnier over hele Italien, og efter at have overbevist faderen om, at det at blive fuldtids vinproducenter ikke betød at svigte eller løbe fra hidtidige erfaringer og oplevelser i Cantina Sociale, har de nye veje, selv om det har betydet mere arbejde, ført til mange belønninger. Selv om Tenuta Sant’Antonio blev til i magre år for Verona og Valpolicella-vinmarkedet, afholdt man sig fra udelukkende at fokusere på internationale druesorter, idet man begrænsede Chardonnay og Cabernet til kun 5 hektar, selv om sådanne druer udmærket er i stand til at yde noget virkeligt godt i området. Referencepunktet for produktionen skulle være – og er stadigvæk – de druetyper, der har udgjort rygraden i vinproduktionen i Verona-området, nemlig den hvide Garganega samt druerne til rødvinene, primært Corvinone, Corvina og Rondinella. 

I dag har Tenuta Sant’Antonio ca. 80 hektar vinmarker fordelt i Val d’Illasi og Val di Mezzane. Vinmarkerne er forskelligt eksponeret for sol, vind o.s.v., og har en gennemsnitlig hældningsgrad på 15 %, dog har de stejleste dele af markerne en hældning på 25 – 30 %. Jorden er af mikset sammensætning med en let overvægt af kompakt ler, og jordbunden er generelt ikke næringsrig, men har en klippebund med store områder af vulkansk oprindelse i Val d’Illasi, mens der i Mezzane hovedsageligt er kalksten med en brugbar bestanddel af jord på kun ca. 17 %, hvilket er lige på grænsen for vindyrkning. 

Lige midt i dette skønne landskab besluttede familien at bygge et vineri, der skulle passes ind i omgivelserne. Inden byggeriet fandt sted, var der gået flere år med at finde det rigtige sted, da det skulle sikres, at de nødvendige betingelser var til stede, som eksempel kan nævnes, at der først efter flere forsøg blev fundet vand ca. 400 meter nede i undergrunden, og dette vand er nødvendigt for at frembringe en vingård, der ikke er afhængig af hjælp udefra. 

Takket være TSA’s fremragende beliggenhed på en bakketop i over 300 meters højde over havet, på en perfekt bjergside i Garbi-bjergene, der udgør et naturligt kryds mellem kommunerne Mezzane, Lavagno og San Martino Buon Albergo, er det lykkedes at udvikle et sammenhængende vinmarkssystem 360 grader rundt om vineriet. For eksempel er man gennem nytænkning i eksisterende vinmarker gået fra simple espalieropbundne vinstokke (der nu er på vej ud) til Cordon-opbindingssystemet, ligesom man er gået over til mere moderne opbindingssystemer, primært af Guyot-typer, med en plantetæthed på 7.-8.000 vinstokke pr. ha. 

For øjeblikket dyrkes der i Val d’Illasi næsten kun Garganega (ca. 80 %) samt Trebbiano di Soave (ca. 20 %) dog suppleret med ganske små produktioner af andre druetyper. I Mezzane-området er der en overvægt af Corvinone (40 %), Corvina (10 %), Rondinella (15 %) samt Cabernet, Merlot og Chardonnay (15 %). Dertil kommer dog andre druetyper i et lidt større omfang (ca. 20 %). 

Der udvises ekstrem omhu i plejen af vinmarkerne, hvis balance sikres gennem f.eks. kun at gøde (og i så fald kun organisk) når det er nødvendigt, ligesom der kun i minimalt omfang skadedyrsbekæmpes. Arbejdet i vinmarkerne begynder med beskæring af vinstokkene i februar og marts, hvorunder der højest efterlades 10 – 12 skud pr. plante, hvilket afgør eksponeringen af bladhanget og antallet af klaser reguleres gennem ”grøn høst”. Der anvendes totalt græsdække af vinmarkerne, drypvanding når det er nødvendigt samt udtynding af drueklaserne med jævne mellemrum i vækstsæsonen. Alt vinmarksarbejde, bortset fra drypvandingen, udføres udelukkende med håndkraft. 

I forbindelse med høsten – der kan finde sted i perioden fra de første 10 dage i september indtil midt i oktober afhængigt af vejrbetingelserne det pågældende år - indsamles druerne i små tremmekasser. De druer, der ikke skal tørres som et led i vinfremstillingen, presses alle den dag de er plukket. De druer, der skal anvendes til fremstilling af Amarone, Recioto, og i et mindre omfang til andre vine også, sættes til tørre i op til 4 – 5 måneder i store, naturligt ventilerede omgivelser. 

Familien finder, at de nu har et vineri, der er stort, rummeligt og rationelt nok, til at de kan tilføje al den nødvendige teknik til at fuldføre målet om dels at udvide produktionen, men ikke mindst at opnå et kvalitetsniveau, der reflekterer udstråling og livsstil. Der er for nyligt etableret et nyt lager i dalen ca. 20 minutters kørsel fra vineriet. 

Tenuta Sant’Antonio fremstiller en for området usædvanlig stor stribe vine, og de holder et virkeligt flot pris-/kvalitetsniveau.

Veneto Bianco IGT "Scaia Bianca"

Druesammensætning: Ca. 50% Garganega, 30% Trebbiano di Soave og 20% Chardonnay.

Dyrkningsfakta: Druerne dyrkes på vinmarker i ca. 100 m’s højde i kommunen Colognola. Jordbunden er mediumfyldig med pænt stort kalkindhold. Opbindingsformern er både Guyot og Pergola Veronese. Plantetætheden er 3.300 – 6.000 vinstokke pr. ha (færrest ved pergola), og vinstokkenes alder er 10 – 15 år. Udbyttet holdes på max 120 quintals pr. ha. 

Vinifikation: Druerne afstilkes inden de presses blødt uden ilt i 10 – 12 timer. Temperaturen i den pneumatiske presse holdes nede på 8 – 9 grader. Vinen gæres koldt (14 – 15 grader) med batonage 1 gang om ugen indtil foråret. Vinen er kun i stålbeholdere. Vinen koldstabiliseres, inden den flaskes.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår blegt strågul med grønne strejf. Bouqeten giver mindelser om akacie og jasmin med strejf af eksotiske frugter som f.eks. ananas, grape, orange, æble og banan. Smagen er frisk og behagelig takket være den godt afbalancerede syre. Kroppen og eftersmagen er blød.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 10 - 12 grader, og er god som aperitif, eller som ledsager til fisk; krydrede vegetarretter og kolde anretninger; risotto; kraftige supper og fisk med lette sauce.

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, og vinder ikke ved yderligere lagring. Den kan dog godt lægges hen 3 – 4 år under de rette betingelser.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering

Veneto Bianco IGT "Telos Il Bianco"

Druesammensætning: Garganega 80%, Chardonnay 20% 

Dyrkningsfakta: Kommer fra marker beliggende i ca. 100 m’s højde i kommunen Colognola ai Colli. Markerne er af medium tekstur med grusholdig undergrund. Der anvendes både Guyot og Pergola opbindingssystem med en plantetæthed på ca. 3300 vinstokke pr. ha for Pergolas vedkommende og på ca. 6.000 vinstokke pr. ha for Guyots vedkommende. Vinstokkenes alder er ca. 20 - 25 år, og udbyttet begrænses til 12 tons pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt og der foretages beskæring af stokke og løv. Drueklaserne udtyndes i vækstperioden. 

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft i små tremmekurve, og bringes straks til vineriet, hvor de efter afstilkning køles ned til 8 – 9 grader celcius, inden de presses varsomt i pneumatisk presse i lukket, iltfrit miljø for at bevare friskheden i druemosten. Gæringen finder sted ved en temperatur på 14 – 15 grader uden tilsætning af sulfit eller nitrat. Der udføres batonnage 1 gang pr. uge indtil foråret. Vinen lagres udelukkende i ståltank indtil flaskning for at bevare friskheden. Der fremstilles ca. 12.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 12,5% - syreindhold ca. 5,3 gram/liter – restsukker ca. 4,5 gram/liter. 

Vinbeskrivelse: Vinen er klar og gyldengrøn. Næsen er delikat og udvikler sig med mindelser om citrusfrugter og medicinske urter som f.eks. mynte, salvie og timian. Smagen er frisk og vedvarende med god sødme-/syrebalance.   

Anvendelse: Serveres bedst ved en temperatur på 10 - 12 grader, gerne i store glas. God som f.eks. aperitif eller som ledsager til startere og forretter med grøntsager eller fisk – også til retter med ikke for kraftige sauce. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering, men man vil opleve, at primært duften vinder efter nogle minutter i glasset. 

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, og den kan udmærket gemmes i 3 – 4 år under de rette betingelser.

Soave DOC "Fontana"

Druesammensætning: Garganega 90%, Trebbiano di Soave 5% og Chardonnay 5%. 

Dyrkningsfakta: Druerne dyrkes på vinstokke plantet i den originale, vulkanske jord i Colognola ai Colli-området. Der anvendes dels Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på ca. 8.000 vinstokke pr. ha., samt pergola-opbinding med en plantetæthed på ca. 4.000 vinstokke pr. ha, vinstokkenes alder er ca. 20 år. Udbyttet er på ca. 120 quintals pr. ha, hvorved stokkene producerer klaser med balanceret saft; godt sukkerindhold og koncentrerede aromatiske komponenter. Disse egenskaber er opnåelige takket være omhyggeligt vinmarksarbejde, specielt med hensyn til beskæring og grøn høst for at mindske udbyttet fra den normalt meget produktive Garganega-drue. 

Vinifikation: Druerne håndplukkes i små kasser for at bevare druerne hele indtil presningen. Der presses ved lav temperatur (8 – 9 grader), ligesom gæringen finder sted ved en til stadighed kontrolleret temperatur på kun 16 – 17 grader for at bevare friskheden og frugten i vinen. Vinen hviler på gærrester og bundfald ved lav temperatur indtil april for at opnå fyldighed i munden og den typiske velduft og friskhed, som de bedste Soave-vine opnår.  

Vinbeskrivelse: Vinen er lys og klar i glasset med de blomster- og frugtaromaer, der er typiske for vine produceret på Garganega-druen, bl.a. strejf af æble og pære. Blødheden dominerer i smagen med en frisk og frugtig eftersmag.

Anvendelse: Vinen bør serveres ved 10 - 12 grader som aperitif eller til lette forretter, alternativt til pasta eller ris med fisk – allerhelst ferskvandsfisk. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, den vinder ikke ved yderligere lagring, men kan udmærket holde 3 – 4 år under de rette betingelser.

Soave DOC "Monte Ceriani"

Druesammensætning: 100 % Garganega (i nogle år dog suppleret med Trebbiano). 

Dyrkningsfakta: Dyrkes på marker, der har været i familiens eje gennem mere end 50 år. Markerne er placeret på Monte Ceriani i Colognola ai Colli i Val d’Illasi, og ligger i ca. 200 meters højde over havet. Terrænet, der vender mod sydvest og er kalkholdigt med spor af vulkansk ler, har en gennemsnitlig hældning på 10 %. Der anvendes Pergola Veronese opbindingssystem med ca. 3500 vinstokke pr. ha., vinstokkenes alder er ca. 30 år. Udbyttet er ca. 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes efter behov, og der foretages beskæring af stokke og løv, ligesom drueklaserne udtyndes i juli og august. 

Vinifikation: Druehøsten, der normalt finder sted i de første 10 dage i september, udføres med håndkraft, hvorunder druerne samles ind i små tremmekasser. Druerne koldpresses i 10 – 12 timer. Efter presning har mosten kortvarig kontakt med drueskindet, efterfulgt af gæring ved lav temperatur i ståltanke. Vinen tappes efter koldstabilisering på flaske i april året efter høsten.

Vinbeskrivelse: Produktionen af denne vin udspringer af ønsket om at fremstille en vin, der viser kvaliteten af den lokale drue, Garganega, der op gennem tiden har været et vartegn både for Veneto og for familien. Målet er at fremstille en vin, der kombinerer elegance, aromatisk kompleksitet og personlighed med den traditionelle smag af denne gode drue.

Vinen fremtræder blegt strågul. Bouqueten er karakteriseret med aroma af citrusfrugter, specielt grapefrugt. Smagen er frisk og vedvarende og slutter med strejf af mandel. Serveres ved 10 – 12 grader til forretter, kold mad, pasta- og risretter, grøntsager, cremede supper, grøntsags- og muslingesupper samt hovedretter med fersk- og saltvandsfisk. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering. 

Lagring: Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, og vinder ikke ved yderligere lagring, men kan dog udmærket ligge 5 – 8 år under de rette betingelser.

Soave DOC "Monte Ceriani - Vecchie Vigne"

Druesammensætning: 100 % Garganega. 

Dyrkningsfakta: Markerne er placeret på Monte Ceriani i Colognola ai Colli i Val d’Illasi, og ligger i ca. 200 meters højde over havet. Terrænet, der vender mod sydvest og er kalkholdigt med spor af vulkansk ler, har en gennemsnitlig hældning på 10 %. Der anvendes Pergola Veronese opbindingssystem med ca. 3500 vinstokke pr. ha., vinstokkenes alder er ca. 30 år. Udbyttet begrænses til ca. 9 tons pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes efter behov, og der foretages beskæring af stokke og løv, ligesom drueklaserne udtyndes i juli og august. 

Vinifikation: Der høstes manuelt i små tremmekasser. Druerne køles ned inden presning, der foretages med varsomt med pneumatisk presse ved tilsætning af nitrogen for at undgå iltning af mosten. Kold maceration i 10 – 12 timer inden presningen. Den alkoholiske gæring finder sted i ståltank ved lav, kontrolleret temperatur med tilsætning af udvalgt kulturgær. Vinen lagres ca. 6 måneder i franske egefade efterfulgt af nogle måneder i flaske, inden den frigives til salg. Der fremstilles ca. 5.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 13,5% - syreindhold ca. 6 gram pr. liter – restsukker ca. 3,3 gram pr. liter. 

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår strågul med gyldne strejf. Aromaen er intens, kompleks og fin med noter af bittermandel, flint og syltetøj af gule og hvide frugter samt af nødder og kiks. Smagen er tør, varm og blød med friskhed, god balance og fyldighed. Man vil opleve, at smagen vedvarende udvikler sig i glasset. 

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 12 – 14 grader, gerne i store glas. Glimrende ledsager til f.eks. fyldige pastaretter, f.eks. med vildtsauce eller lettere kødsauce. Prøv den også gerne til retter med fisk, lyst kød – og også gerne kalvekød. Kan ligeledes drikkes til modne, men ikke stærke, oste. 

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering, men vil som nævnt udvikle sig i glasset. 

Lagring: Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, og vinder ikke ved yderligere lagring, men kan dog udmærket ligge 5 – 8 år under de rette betingelser.

Rosé del Veneto IGT "Scaia Rosato"

Druesammensætning: 100% Rondinella.

Dyrkningsfakta: Fremstillet på ejendommens egne marker af Rondinella-druer, der ikke tørres, der anvendes kun friske druer. Opbindingsformen er Guyot, der høstes grønt i vækstsæsonen, og udbyttet begrænses for at sikre druer af en god kvalitet.

Vinifikation: Druerne afstilkes inden presning, og gæring finder sted i ståltank. Skaller m.v. fjernes fra mosten, når vinen har nået den ønskede farve.Vinen forbliver på ståltank, indtil flaskning finder sted.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår flot, mørkt rosérød i farven. Duften er behagelig, med mindelser om blomster og røde bær. Smagen er frisk og vedvarende med en behagelig syrekant.

Anvendelse: Vinen serveres bedst som ledsager til frokostretter; kraftige forretter eller retter med lyst kød. Alternativt er det en dejlig flaske vin til terrassen, når vejret er til det.

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, og vinder ikke ved yderligere lagring. Den kan dog udmærket lægges hen 3 - 4 år under de rette betingelser.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Veronese Rosso IGT "Sponsa"

Druesammensætning: Ca. 60% Corvina og Rondinella – de samme druer, der bruges til husets Amarone – samt ca. 40% Cabernet Sauvignon, alle druer høstet på egne marker i Valpolicella.

Vinifikation: Corvina- og Rondinelladruerne høstes manuelt ved den rigtige modenhed og vinificeres friske, gæringen finder sted i ståltanke under temperaturkontrol. Vinen fra disse druer holdes for sig i ståltank indtil blanding. Cabernetdruerne høstes manuelt, og tørres herefter 2 – 3 uger inden presningen for at fremhæve sukkerkoncentrationen og aromaen samt for at gavne kompleksiteten. Gæringen finder sted i ståltank, hvorefter vinen fra Cabernetdruerne lagres ca. ½ år i 500-liters træfade af fransk eg. Ca. 8 måneder efter høst blandes vinen, inden den flaskes og stabiliseres i flasken nogle måneder, inden den frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår dybt rød i farven. Aromaen giver mindelser om tørret frugt, mens smagen er fyldig, frugtig og vedvarende behagelig – og alligevel frisk.

Anvendelse: Vinen drikkes bedst ved ca. 18 grader til fyldige forretter, retter med rødt kød, pasta, pizza eller grillmad.

Dekantering: Vinen må meget gerne dekanteres 1 - 2 timer inden anvendelse.

Lagring: Vinen kan udmærket drikkes ved frigivelsen, men er også lagringsegnet i op til 4 - 6 år.

Veneto Rosso IGT "Scaia Corvina"

Druesammensætning: 100% Corvina.

Dyrkningsfakta: Druerne kommer fra forskellige parceller på ejendommen i kommunerne Colognola og Mezzane di Sotto. Jordbunden i Colognola er mediumfyldig med godt grusindhold – i Mezzane di Sotto er jorden iblandet et pænt stort kalkindhold. Opbindingsformerne er både Guyot med ca. 8.000 vinstokke pr. ha og Pergola med ca. 3.300 vinstokke pr. ha. Stokkenes alder er 3 – 10 år. Udbyttet holdes på max 120 quintals pr. ha.

Vinifikation: Druerne afstilkes inden de presses blødt uden ilt i 10 – 12 timer. Temperaturen i den pneumatiske presse holdes nede på 8 – 9 grader. Vinen gæres koldt med batonage 1 gang om ugen indtil foråret. Vinen er kun i stålbeholdere. Vinen koldstabiliseres, inden den flaskes.

Vinbeskrivelse: Vinen fremstår rubinrød med lilla strejf. Bouqueten er blomsteragtig med strejf af røde roser og viol samt frugtig i retning af røde og mørke kirsebær, blomme og bær som f.eks. blåbær, hindbær og ribs. Smagen er velafbalanceret, frisk og intens med en mediumfyldig krop.

Anvendelse: Vinen serveres bedst ved 14 - 15 grader som ledsager til de fleste ikke for kraftige forretter samt til f.eks. krydrede vegetarretter og kolde anretninger; risotto og pizza.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering

Lagring: Vinen er klar til at blive drukket, når den frigives, men har et lagringspotentiale på 3 - 4 år under de rette betingelser.

Veneto Rosso IGT "Telos Il Rosso"

Druesammensætning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina 5%, Oseleta 5%. 

Dyrkningsfakta: Kommer fra marker beliggende i ca. 350 meters højde i Monti Garbi distriktet i kommunen Mezzane di Sotto. Markerne er kalkholdige med en del sand. Opbindingsformen er Guyot med en plantetæthed på ca. 6.500 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 25 år, og udbyttet begrænses til 7 tons pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt og der foretages beskæring af stokke og løv. Drueklaserne udtyndes i vækstperioden. 

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft i små tremmekurve, og bringes straks til vineriet, hvor de efter afstilkning presses varsomt i pneumatisk presse i lukket, iltfrit miljø for at bevare friskheden i druemosten. Gæringen finder sted ved en kontrolleret temperatur og ved tilsætning af udvalgt gærkultur. Der anvendes ingen form for sulfit under vinifikationen. Den malolaktiske gæring gennemføres i forlængelse af den alkoholiske gæring. Der udføres batonnage 1 gang pr. uge indtil foråret. Vinen lagres ca. 1 år i franske 500-liters egefade, halvdelen nye og halvdelen brugt 1 gang før. Efter fadlagring flaskelagres vinen nogle måneder, inden den frigives til salg.  Der fremstilles ca. 20.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 14% - syreindhold ca. 5,5 gram/liter – restsukker ca. 5 gram/liter. 

Vinbeskrivelse: Vinen er klar og purpurrød med rubinagtig glød. Næsen er intens, kompleks og fin med mindelser om f.eks. viol og iris samt om moden rød frugt og bær samt et strejf af ristet kaffe.  Smagen er tør, varm og blød – og samtidig velafbalanceret og vedvarende. Man vil opleve, at vinen udvikler sig smagsmæssigt i glasset.  

Anvendelse: Serveres bedst ved en temperatur på ca. 14 grader, gerne i store glas. God til f.eks. pastaretter – gerne med sauce – grillet rødt kød, stegt og braiseret kød, lam og vildt samt modne, men ikke for stærke, oste 

Dekantering: Vinen har rigtig godt af dekantering i sine unge år. 

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, og den kan udmærket gemmes i 4 - 5 år under de rette betingelser.

Veneto Rosso IGT "Capitel del Monte"

Druesammensætning: 100 % Cabernet Sauvignon.

Dyrkningsfakta: Dyrkes på toppen af Monti Garbi bjergene i ca. 300 meters højde over havet. Vinmarken har en gennemsnitlig hældning på 15 %, og er varierende eksponeret. Jordbunden er kalkholdig med lidt vulkansk ler. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 7000 vinstokke pr. ha., vinstokkenes alder er ca. 25 år. Udbyttet begrænses til 75 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og der foretages beskæring af stokke og løv, ligesom drueklaserne udtyndes ad flere omgange.

Vinifikation: Druerne høstes manuelt i små tremmekasser. En del af druerne tørres i op til 30 dage i store, velventilerede rum. Druerne presses skånsomt i pneumatisk presse. Gæringen finder sted under temperaturkontrol, og varer ca. 20 dage. Andengæringen finder sted på 500-liters egefade, hvor vinen forbliver indtil oktober. Vinen lagres i ca. 1 år i nye 500-liters egetræsfade.

Vinbeskrivelse: Denne vin er en speciel udgave af en almindeligt anerkendt international drue, og har det ambitiøse mål at være en vin, der udtrykker stor personlighed, samtidig med at den afspejler sit oprindelsessted ligesom den opnår den specielle aroma, der kommer i vine, der fremstilles på delvist tørrede druer, hvilket er så typisk for Valpolicella. Vinen er dybt rød og fremtræder tæt i farven. Der er brombær og solbær i næsen med en aroma med strejf af vilde roser. Smagen bekræfter duften, hvortil kommer mindelser om lakrids og kakao akkompagneret af bløde tanniner.

Anvendelse: Serveres ved 16 – 18 grader til godt rødt kød og vellagrede stærke, hårde oste.

Dekantering: Vinen vinder klart ved dekantering i sine første år. Hæld vinen gennem en tragt over i f.eks. et litermål og tilbage i flasken, inden proppen igen sættes i. Regn med f.eks. en levetid for vinen på 10 år fra høståret, og foretag så denne omhældning lige så mange timer inden brug som vinen har leveår tilbage.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men vinder ved yderligere flaskelagring, og kan under de rette betingelser ligge 8 – 12 år uden problemer

Valpolicella DOC "Nanfre"

Druesammensætning: 70% Corvina og 30% Rondinella 

Dyrkningsfakta: Denne vin fremstilles på druer fra vinstokke med en alder på 10 – 15 år plantet på den mørke, lerholdige jord – dog med kalkpletter - forskellige steder på ejendommen i ca. 300 m’s højde over havet. Der anvendes hovedsageligt Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8.000 vinstokke pr. ha, men også lidt pergola med en plantetæthed på 4.000 vinstokke pr. ha. Høstudbyttet begrænses til 120 quintals pr. ha med henblik på at opnå en balanceret og forholdsvis koncentreret vin.

Vinifikation: Når druerne har nået den ønskede modenhed, håndplukkes de i små kasser for at bevare druerne hele. Druerne presses skånsomt i pneumatisk presse. Derefter fortsætter gæringen i 8 – 10 dage med fortsat skindkontakt for at øge indholdet af komplekse tanniner og farve. Efter gæringen lagres vinen på ståltanke til efter den malolaktiske gæring, hvorefter den tappes på flaske efter at være blevet koldstabiliseret. Målet er at frembringe en frisk og frugtig aromatisk vin med ikke-aggressive tanniner, således at vinen kan drikkes ung.

Vinbeskrivelse: Vinen er intenst rubinrød med frugtaroma med mindelser om kirsebær og anden rød frugt, ligesom der er blomsteragtige og krydrede strejf i duften. Den fylder munden godt, og fremtræder ganske blød og frugtig i smagen.

Anvendelse: Serveres ved 18 – 19 grader til både hvidt og rødt kød samt til lettere oste.

Dekantering: Vinen må meget gerne dekanteres ½ - 1 time inden brug. 

Lagring: Vinen er drikkeklar, når den frigives, og vinder ikke ved lagring, men kan dog udmærket lægges hen 3 – 4 år under de rette betingelser.

Valpolicella Superiore DOC Ripasso "Monti Garbi"

Druesammensætning: Corvina og Corvinone 70 %, Rondinella 20 % og Croatina samt Oseleta 10 %. 

Dyrkningsfakta: Druerne dyrkes på Monti Garbi bjergene ca. 300 meter over havet. Vinmarkerne har blandet jord, og er kalkholdige, varierende eksponeret, og hælder gennemsnitligt 15 %. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8.000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og høstudbyttet begrænses til 100 quintals pr. ha. Vinmarken er græsdækket, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og stokke samt løv beskæres. Klaserne udtyndes ad flere omgange i juli og august. 

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft. Få timer efter at være plukket og lagt i små tremmekasser, bliver druerne presset skånsomt i pneumatisk presse. Gæringen finder sted ved kontrolleret temperatur, og varer normalt ca. 12 dage. Vinen gennemgår i januar/februar en ”ripasso” (andengæring på resterne fra Amarone-produktionen). Andengæringen finder sted i 500-liters egefade, og vinen bliver i disse fade til oktober. Efter stabilisation lagres vinen 15 – 16 måneder i tonneaux (500-liters træfade) i en blanding med 30% nye og 70% 1 – 2 år gamle, efterfulgt af 12 måneders flaskelagring, inden vinen frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen er smuk rubinrød i glasset med en bouquet af bærfrugt og kirsebær. Blød tætpakket smag og ekstremt behagelig i glasset med en let krydret eftersmag.

Anvendelse: Serveres optimalt let kølig mellem 15 og 18 grader til kolde appetizers, pastaretter med kødsauce; grillet kød; stuvet lyst kød eller hård ost af medium modenhed.

Dekantering: Dekanteres meget gerne et par timer før brug, specielt i de første år. Efter ca. 6 år dekanteres ca. 1 time inden brug, og efter 8 år er dekantering ikke nødvendig.

Lagring: Kan drikkes, så snart den frigives til salg, men kan udmærket ligge i 6 - 8 år under de rette betingelser.

Valpolicella Superiore DOC "La Bandina"

Druesammensætning: Corvina og Corvinone 70 %, Rondinella 20 % og Croatina 5%, Oseleta 5%.

Dyrkningsfakta: Druerne til denne vin dyrkes på toppen af Monti Garbi bjerget i Mezzane i ca. 300 meters højde. Vinmarken har en gennemsnitlig hældning på 15 %, og er varieret eksponeret. Jordbunden indeholder en del kalk og lidt vulkansk ler. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 6.500 vinstokke pr. ha, stokkenes alder er ca. 25 år. Udbyttet begrænses til 70 quintals pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt, og stokke samt løv beskæres. Klaserne udtyndes ad flere omgange i juni, juli og august.

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft, og druerne samles i små kasser for at undgå beskadigelse. En del af druerne – varierende efter årgangen - lægges derefter til tørre i 2 – 3 uger i specielle velventilerede rum. Druerne presses varsomt med pneumatisk presse. Selve vinifikationen finder sted i første halvdel af november med lang gæring under temperaturkontrol. Vinen lagres 24 måneder i nye franske 500-liters egefade, og der sluttes af med ca. 1 års flaskelagring, inden vinen frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen er Castagnedi-familiens ønske om at medvirke til en yderligere forbedring af Valpolicellas image i almindelighed og af ”Valpolicella Superiore” i særdeleshed. Vinen er opkaldt efter bygningen, der huser vineriet, og som er eksponeret for vindene, der trækker gennem dalen. ”Bandina” er afledt af den lokale dialekt, hvor Bandina betyder metalstykker, der giver en karakteristisk støj, når de rammes af vindstød. Der er tale om en koncentreret vin med stærk personlighed. Vinen fremstår dybt rubinrød i retning mod granitrød. Bouqueten er karakteristisk med bærfrugt, lakrids, tobak og cedertræ. Strejf af hyldebær i smagen og behageligt krydret eftersmag.

Anvendelse: Drikkes ved 15 – 18 grader til udsøgte pastaretter, godt rødt kød og vildt samt til moden men ikke alt for stærk ost.

Dekantering: Vinen bør dekanteres i god tid i de første år. Hæld vinen gennem en tragt op i f.eks. et litermål og tilbage igen. Mens vinen er helt ung må det gerne ske 6 – 8 timer inden brug, derefter gradvist faldende til ca. 1 time før brug, når vinen når 8 – 10 års alderen.

Lagring: Vinen er bedst efter nogle år på flaske. Den kan drikkes ved frigivelsen, men er meget velegnet til lagring, og holder fint 10 - 12 år under de rette betingelser.

Amarone della Valpolicella DOC "Selezione Antonio Castagnedi"

Druesammensætning: Corvina 70%, Rondinella 20%, Croatina 5%, Oseleta 5%. 

Dyrkningsfakta: Vinen kommer fra de bedste af de nævnte 3 druesorter fra 2 forskellige vinmarker på ejendommen. Begge marker er placeret i ca. 300 meters højde på Monti Garbi-bjerget, men er helt forskellige fra hinanden, idet den ene er kalkholdig og den anden er med lerjord. Der anvendes ligeledes 2 forskellige opbindingssystemer, henholdsvis Guyot og Pergola, ligesom der er forskel på plantetætheden, nemlig 8.000 og 4.000 vinstokke pr. ha. Endelig er der forskel i vinmarkernes alder, da den ene er 20 år gammel, mens den anden er 25 år gammel. Udbyttet begrænses til 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, og der kunstvandes efter behov. Der beskæres i løbet af vækstsæsonen, ligesom drueklaserne udtyndes i flere omgange. 

Vinifikation: Druerne høstes med håndkraft i små kasser, normalt 2 – 3 gange afhængig af de klimatiske forhold det respektive år. Druerne tørres i velventilerede rum i ca. 3 måneder inden presning. Presningen er skånsom med pneumatisk presse, den temperaturkontrollerede gæring med udblødning varer ca. 25 dage. Andengæringen finder sted i 500-liters egefade. Vinen lagres 2 år i nye 500-liters franske egefade fulgt af 6 måneders flaskelagring, inden vinen frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Denne vin er næsten en ”nyfortolkning” af Amarone, idet der er tale om en smidig og føjelig Amarone, der åbner for flere forskellige anvendelsesmuligheder, hvor man måske ikke i første omgang ville tænke på Amarone som vinvalg. Blandt andet giver det større syreindhold en speciel friskhed, der gør vinen velegnet som ledsager gennem hele måltidet. ”Arven” fra de 2 forskellige vinmarker er dels koncentration og en ”krydret næse” fra den ene vinmark samt bløde tanniner samt aroma af moden frugt fra den anden. Vinen fremtræder rubinrød med granatrøde strejf. Næsen er med moden frugt akkompagneret af lakrids, sort peber, krydderier og chokolade. Smagen er koncentreret, velstruktureret og tør. Der er søde tanniner og en god harmoni, samtidig med at vinen virker frisk takket være en god syrebalance.

Anvendelse: Normalt begrænses anvendelsesmulighederne for en Amarone – p.g.a. oprindelsen fra tørrede druer – noget, men netop en vin som denne vil kunne anvendes som ledsager til hele måltidet lige fra flotte, fyldige forretter over rødt kød og vildt til moden ost. Vinen bør serveres ved 15 – 17 grader.

Dekantering: Indtil vinen er ca. 10 år gammel vil dekantering være en fordel. Hæld vinen gennem en tragt til f.eks. et litermål og retur gennem tragten til flasken. Sæt proppen i igen. Gør dette ca. 8 timer inden brug lige efter frigivelsen faldende til ca. 1 time før i 10-års alderen. 

Lagring: Vinen er tilgængelig allerede ved frigivelsen, men vil vinde ved yderligere et par års lagring, og vil under de rette betingelser uden problemer kunne gemmes ca. 15 år.

Amarone della Valpolicella DOC "Campo dei Gigli"

Druesammensætning: Corvinone og Corvinone 70 %, Rondinella 20 %, Croatina og Oseleta 10 %.

Dyrkningsfakta: Dyrkes som en ”single vineyard” (enkeltmarksvin) på Monti Garbi-bjerget nær San Briccio i Mezzane i ca. 300 meters højde over havet. Terrænet, der er kalkholdigt med spor af vulkansk ler, hælder det pågældende sted gennemsnitligt 15 %. Der anvendes Pergola opbindingssystem med en plantetæthed på 3.300 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 40 år, og udbyttet begrænses til 70 quintals pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt og der foretages beskæring af stokke og løv. Drueklaserne udtyndes ad flere omgange i vækstperioden. 

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft ad 2 eller 3 omgange – afhængig af årets klima - for at sikre, at alle druer er optimalt modne. Druerne lægges i små tremmekurve, og lægges til tørre i ca. 3 måneder i store velventilerede rum. Selve vinifikationen finder sted i slutningen af januar, hvor druerne presses meget varsomt, og kun første pres anvendes. Vinen gæres i 60 – 70 dage med håndomrøring i træfade, andengæringen finder sted i 500-liters egefade. Efter gæring lagres vinen i 3 år på nye 500 liters egefade, fulgt af 1 år på flaske, inden vinen frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Vinen er dybt rubinrød. Strejf af moden bærfrugt, blomme, lakrids, sort peber, tobak og krydderier i næsen. Koncentreret og fyldig i smagen med blød, behagelig, harmonisk og velafbalancerede tanniner.

Anvendelse: Serveres optimalt ved 16 - 18 grader til godt rødt kød, vildt eller til moden ost – eller prøv den til tørret frugt, meget gerne valnødder. Denne vin er også pragtfuld som et godt glas efter maden i gode venners selskab.

Dekantering: Vinen må meget gerne dekanteres - i de yngre år for at ilte vinen, i de ældre år for at fjerne bundfaldet.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men udvikler sig glimrende, og bliver bedre gennem de første år på flaske. Under de rette betingelser kan vinen sagtens ligge 15 - 20 år.

Amarone della Valpolicella DOC Riserva "Lilium Est"

Druesammensætning: Corvina og Corvinone 70%, Rondinella 20%, Croatina 5% og Oseleta 5%.

Dyrkningsfakta: Enkeltmarksvin fra en mark beliggende ca. 300 m over havet i Monti Garbi-distriktet i kommunen Mezzane di Sotto. Marken har kalkholdig undergrund, delvist med sand og grus. Der anvendes Pergola opbindingssystem med en plantetæthed på ca. 3300 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 40 år, og udbyttet begrænses til 7 tons pr. ha. Vinmarken er dækket med græs, der drypvandes, hvis det er nødvendigt og der foretages beskæring af stokke og løv. Drueklaserne udtyndes ad flere omgange i vækstperioden.

Vinifikation: Denne vin fremstilles kun i de år, hvor der er optimale betingelser. Druehøsten udføres med håndkraft ad 2 eller 3 omgange – afhængig af årets klima - for at sikre, at alle druer er optimalt modne. Druerne lægges i små tremmekurve, og lægges til tørre i ca. 4 - 5 måneder i store velventilerede rum. Efter tørring afstilkes druerne og presses meget varsomt, og kun første pres anvendes. Vinen gæres i 20 – 25 dage med håndomrøring i træfade, efter gæring tappes vinen fra kvaset, og kun den frit løbende saft anvendes, der presses ikke. Andengæringen finder sted i 500-liters egefade med batonnage en gang pr. måned det første år. Vinen lagres 3 år i nye barriques efterfulgt af 4 år i flaske, inden den frigives til salg. Der fremstilles ca. 4.000 flasker pr. år af denne vin. Normalt alkoholindhold ca. 16% - syreindhold ca. 5,8 gram/liter – restsukker ca. 6 gram/liter.

 Vinbeskrivelse: Vinen er dybt rubinrød – næsten uigennemsigtig. I næsen er den vedvarende, intens og ren med stor ”bredde”. Indledningsvis er der noget næsten balsamisk, hvorefter den går over til de karakteristiske aromaer af modne kirsebær, blommer, bær, og krydderier som  stjerneanis, kanel, kardemomme, sort peber  vanilje og ingefær. Duften afsluttes med mindelser om kakao, chokolade, mandler, ristede hasselnødder og pibetobak. Smagen er tør, varm og blød, og den bekræfter indtrykkene fra duften. Der er en god og markant, afbalanceret syre og runde tanniner. Skønt det høje alkoholindhold fremstår vinen fin og behagelig at drikke.

Anvendelse: Serveres bedst ved en temperatur på 16 – 18 grader i store glas. Topvin til at ledsage f.eks. grillet rødt kød, roastbeef, braiseret kød, skiveskåret stegt kød og hestekød, stegt kød med kraftigt smagende sauce samt forskellige slags vildt. Er også velegnet som ledsager til hårde og modne oste.

Dekantering: Vinen vinder så absolut ved dekantering – gerne fra morgen til aften i sine unge år, men selv i 12 – 15 års alderen vil den have godt af luft inden servering.

Lagring: Vinen kan drikkes ved frigivelsen, men bliver kun bedre de første 4 – 5 år, og vil under de rette betingelser kunne lagres i 15 – 20 år uden problemer.

Veneto Passito IGT "Colori d'Autunno"

Druesammensætning: 100 % Chardonnay. 

Dyrkningsfakta: Der anvendes udvalgte Chardonnaydruer fra marker beliggende på toppen af Monti Garbi bjergene ca. 300 meter over havet i Mezzane. Jorden er kalkholdig med spor af vulkansk oprindelse. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 20 år, og udbyttet begrænses til 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes hvis det er nødvendigt, der foretages beskæring af stokke og løv, og drueklaserne udtyndes ad flere omgange.

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft. Druerne samles i små tremmekasser, og tørres i 4 – 5 måneder i store velventilerede rum. Druerne afstilkes, inden de presses varsomt i pneumatisk presse. Gæringen finder sted i nye franske 500-liters egefade, hvorefter vinen lagres 3 år i nye franske egefade, inden den tappes på flaske og frigives til salg.

Vinbeskrivelse: Ønsket med at frembringe denne vin var at vise en anden udgave af den berømte Chardonnaydrue, nemlig som sød, elegant og meget aromatisk fremstillet på tørrede druer. Farven er gyldengul med glimt som af rav. Bouqueten er karakteriseret med strejf af abrikos, æblegrød, kakao og honning. Smagen bekræfter disse indtryk, og tilføjer en vedvarende eftersmag med mindelser om vanille.

Anvendelse: Serveres ved 10 – 12 grader, og er – skønt hvid – et udmærket valg til aromatiske, indtil middelstærke oste, men er også velegnet til tørre kager og kiks. Endelig er den et skønt glas efter middagen eller som et hyggeglas med gode venner.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering.

Lagring: Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, men kan udmærket lægges hen 10 – 15 år under de rette betingelser.

Recioto della Valpolicella DOC "Argille Bianche"

Druesammensætning: Corvina 70 %, Rondinella 20 %, Croatina 5% og Oseleta 5 %. 

Dyrkningsfakta: Dyrkes i vinmarker på toppen af Monti Garbi bjergene i ca. 300 meters højde over havet i kommunen Mezzane. Terrænet har en gennemsnitlig hældning på 15 %, og er kalkholdigt med hvidt ler. Der anvendes Guyot opbindingssystem med en plantetæthed på 8000 vinstokke pr. ha. Vinstokkenes alder er ca. 30 år. Udbyttet begrænses til 90 quintals pr. ha. Vinmarkerne er græsdækkede, der drypvandes hvis nødvendigt, stokke og løv beskæres, ligesom drueklaserne tyndes ud ad flere omgange.

Vinifikation: Druehøsten udføres med håndkraft. Druerne samles i små tremmekasser og tørres i 4 – 5 måneder i store velventilerede rum. Druerne afstilkes, og presses meget varsomt, og kun første pres anvendes til vinen. Gæringen finder sted ved en kontrolleret temperatur på ca. 22 grader, og varer ca. 40 dage. Derefter lagres vinen 3 år i brugte 500 liters egefade, inden vinen tappes på flaske.

Vinbeskrivelse: En fristende, tillokkende og ekstremt behagelig vin. Harmonisk og elegant med strejf af kirsebær og surkirsebær, blåbær og kakao. Meget lang og let krydret eftersmag.

Anvendelse: Vinen bør serveres ved 14 – 18 grader, og er ideel til tørre kager, kiks ligesom det er én af de få vine, der går udmærket til chokolade. Kan også fint serveres til moden kraftig ost som alternativ til portvin. Endelig er det en pragtfuld vin til et ”glas i utide”, når tilværelsen skal nydes.

Dekantering: Vinen behøver ingen dekantering - kan dog med tiden udvikle bundfald, hvorfor dekantering af ældre vine anbefales.

Lagring: Vinen er klar til at kunne drikkes ved frigivelsen, men kan udmærket lægges hen 15 – 20 år under de rette betingelser.